Wednesday, May 9, 2012

Sneak peak - UWYH

Toen ik deze mooie en geslaagde uitvoering van de Eva Dress zag, wist ik meteen wat ik maandagavond in de naailes in elkaar zou steken. Het patroon in elkaar steken en de stof knippen zou ik op voorhand al doen, om me maandagavond te kunnen concentreren op het naaigedeelte. En gelukkig maar, want het gratis patroon bestond uit 48 (!) A4-tjes :-). Voor het stofknipgedeelte bedacht ik wel dat ik die plooi achteraan niet wou, en ik plooide die deeltjes gewoon weg uit het patroon. Met mijn 2 meter Pauli-tricot kwam ik net toe (vooral de rokgedeeltes zijn stofvreters) en ik knipte snel alle stukken uit de stof, zodat ik op tijd (!)* bij Ildadee zou aankomen.
Jep, dat is het dus hé :-). Gelukkig heb ik 'n grote living!


Ik moet wel toegeven dat ik mij heel de avond lang (en 'n stuk van de daaropvolgende voormiddag) heb afgevraagd of het zou goed komen met dat kleedje. In de les zelf ging het relatief goed vooruit, maar toch niet zo goed als ik wou: het stukje met de plooitjes viel niet zo gemakkelijk te temmen met dat gladde tricot, en ik had niet door (ik had de instructies gewoon snel doorgelezen op de computer, dat verklaart ook wat) dat het stukje met de plooitjes eigenlijk gevoerd was met - ja natuurlijk - het stuk dat ik net aan het rokpand genaaid had. Ik eindigde die avond dus met een afgewerkte achterkant (op de nekbies na) en met wat "quality time met het tornmesje" om de voorkant uit elkaar te halen. Het daagde toen wel, toen ik "ter probeersel" even voor- en achterkant op elkaar legde, dat er misschien een probleem was met die voorkant die toch wel heel breed was. Enfin, ik dacht dat wel in de voormiddag te tackelen in plaats van me er 's avonds in op te jagen.

's Morgens dus begonnen met de halsbies eraan te naaien (veel beter gelukt dan hier), het plooienpandje met voering aan de boven- en ondervoorkant te naaien en schouders aan elkaar (met al die cols bénitier die hier de revue passeren is dat ondertussen een fluitje van een cent). En dan, at last, le moment suprême waar bleek dat er wel iets moest misgelopen zijn: het voorpand was wel 4 cm breder dan het achterpand. Ik dacht toen alles op alles te wagen: voor- en achterpanden netjes op elkaar, en dan langs het smalste pand te stikken. We zouden wel zien wat het gaf (dat zegt ne mens altijd, om mogelijke ontgoochelingen te vermijden. Ik zou het wel jammer gevonden hebben mocht het op niets uitgedraaid zijn, ook al was het "een proefversie" [ik heb al een kleedje gemaakt met deze stof, en die pluist na een aantal wasbeurten. Goed dus voor een proefversie :-). Goed dat die niet te duur was - 5 euro de meter voor de geïnteresseerden]).

Ta-dah! Een foto met mij erbij zal voor later zijn, wanneer ik 'n charmante assistent(e) heb ...

Eens alles ineen zat, dacht ik maar te passen, en viel dat even verbazingwekkend goed mee, zeg!  Nog beter dan op de foto hierboven :-). Goede lengte (ook al moet ik dus nog omzoomen), leuke mouwtjes, meewerkende halslijn, echt goed. Goed idee ook om die plooien achteraan weg te laten, ook al zie je dat precies 'n beetje aan de vorm van het bovenstukje achteraan. En ik heb er ook iets van bijgeleerd: wat me 'n beetje stoort zijn die plooitjes in het buikpand. Verdoezelt waarschijnlijk 'n buikje, maar dat heb ik niet echt (voor de moment dan) en dat ambeteert me wel 'n beetje omdat het dan lijkt alsof ik 'n buikje heb. Het kan natuurlijk ook voor 'n deel aan de (lichte) stof liggen, of aan het feit dat niets gestreken was. Anyway, voor het volgende exemplaar kies ik 'n iets steviger tricotstofje, met 'n motiefje (bloemetjes of zo, geen strepen :-) ) en dan laat ik dat stukje met de plooitjes weg. Zal het nog sneller in elkaar zitten, ha! En dan zal ik ook proberen uit te vissen wat er mis ging bij het knippen, want het kan niet de bedoeling zijn dat er zoveel speling op zat ...

In ieder geval: het komt wel goed. Nu nog afwerken (armsgaten en zoom onderaan) en er is weer 'n kleedje af. Er zit jammer genoeg niet veel haast achter hé, met dat mooie lenteweer dat op zich laat wachten ... Conclusie: leuk kleedje, gratis patroon (het aan elkaar plakken van de A4-tjes nemen we er dan zonder problemen bij) én ik heb 2 meter van mijne stash verwerkt! Hoera!

* op tijd komen is de laatste tijd geen evidentie meer ...

4 comments:

 1. Op die korte tijd zit het toch al goed in mekaar,knap gedaan.Ik vind dit ook zo een schoon patroontje.
  Mooie kleur!
  groetjes Iris

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bedankt! Het zit inderdaad wel snel in elkaar; gewoon ervoor gaan zou ik zeggen! Met wat ik al op je blog gezien heb moet dat voor jou echt geen probleem zijn :-)

   Delete
 2. Hi Lily, just stopping by to say how delightful your blog is. Thanks so much for sharing. I have recently found your blog and am now following you, and will visit often. Please stop by my blog and perhaps you would like to follow me also. Have a wonderful day. Hugs, Chris
  http://chelencarter-retiredandlovingit.blogspot.ca/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much for your thoughtful and kind comment, Chris! It looks like you're quite an artist yourself! I'm happy I discovered your blog, and will visit often too.
   Have a wonderful day,
   Lili

   Delete

'n reactie is altijd fijn :-). Bedankt!